Dry Aging – a húsérlelés művészete

A marhahúst érlelni kell. Az éréshez időre és megfelelő körülményekre  van szükség.
A hagyományos száraz érleléses eljárás különlegesen porhanyóssá, ízében intenzívvé alakítja a húst.
Az érlelés során felszabaduló ízek és a fogyasztása keltette kulináris élvezet semmi mással nem vethető össze.
A hús állaga sem hasonlítható a megszokott húsokéhoz.
Nem csoda, hogy a szárazon érlelt marhahús az ínyencek világában a„húsok királya” néven vált híressé.

 

Dry Ager - SmartAging®

A tökéletes szárazon érlelt steak

Elismerten a legjobb és legfinomabb hús a szárazon érlelt marhahús. Az érési folyamat során a hús rendkívüli módon puhul meg, különösen, ha kellőképpen, zsírszövetekkel márványosan átszőtt. Az idő alatt, míg a hús a Dry Ager húsérlelő hűtőszekrényben függ, ízei intenzívvé válnak és az érlelés végére semmihez sem fogható fantasztikus aromák tűnnek fel. Illata hol spanyol száraz érlelt sonkára hol egy kellemesen érett francia sajtra vagy frissen sült kenyérre emlékeztet. Az érlelés végére a hús külseje sötét bíbor színűre szárad, amelyet a folyamat végeztével a kicsontozás után és a felhasználás előtt a lehető legvékonyabban egy éles késsel eltávolítunk. A hús szép szeletekre vágva máris sütésre kész.

Az eredmény nem hasonlít a normál steakre. A hús sokkal intenzívebb ízű és puha állaga miatt szinte olvad a szájban. A nyilvánvaló titok az oxigén, a hőmérséklet és a megfelelő páratartalom kiegyensúlyozott együttesében van, amely a fehérjékben lévő enzimek átalakulását, ilyen az ínyencek számára felbecsülhetetlen értékké alakítja.

DRY AGER húsérlelő hűtő Önnek

Kifejlesztettük a megfizethető áru teljes szárazérlelésre alkalmas profi érlelőszekrényt, amelyik pont olyan jól néz ki, mint amilyen jól működik. Külső megjelenése időtálló, modern design – belül csúcs precíziós mérnöki teljesítmény, a kézművesség és a high-tech találkozása. A hús a csonton érik a szekrény belsejében 1,5°C-on 82%-os páratartalom mellett. A pontosan vezérelt elektronika akkurátusan szabályozza a DRY AGER DX érlelőszekrények belső hőmérsékletét, amely 0,1°C – onként állítható.

A belső páratartalom folyamatos szinten tartásáról az integrált HumiControl rendszer gondoskodik a 40%-90%-os tartományon belül. Az elvárt és tökéletes mikroklíma fenntartását az ideális mértékű légmozgás és folyamatos sterilizáció mellet, a külső hőmérséklet akár szélsőséges ingadozásai ellenére is a DX AirReg modul garantálja. Az értékes beltartalom UV fény elleni védelmére az elegáns rozsdamentes acél keretű hőszigetelt üvegajtó lágy fémbevonatot kapott.

A Dry Ager nem csak marhahús, de szalámik, kolbászok, sonkák és számos egyéb húskészítmény érlelésére is alkalmas. Miért ne próbálná ki akár sajt érlelésére?

SmartAging® Mit szeretne érlelni?

Dry Aging 2.0 – készen áll rá? A SmartAging® technológiának köszönhetően sokféle érlelt élelmiszer készíthető. Marhahús, sertéshús, vadhús, baromfi, sonka, kolbász, hal, sajt, bor, sőt még fűszernövények és tészta is. A szárazérlelési lehetőségek szinte végtelenek.

Merítsen ihletet a DRY AGING Bibliából, számtalan érlelési recepttel, vagy egyszerűen válassza ki kedvenc húsféléjét. A könyv végig vezeti Önt minden egyes lépésen.

Hús, szalámi, sajt, hal. Rengeteg a lehetőség.

 
Lépésről lépésre az Ön kedvenc ínyencségeiért
A részletes instrukciók végig vezetik Önt az érleléshez szükséges minden lépésen. A Szalámit, kolbászt vagy sonkát először el kell készítenünk. A DRY AGING Biblia segítségével ez nem okozhat gondot. A receptúrák és összetevőlisták, a pontos mennyiségek és az érthető instrukciók segítségével könnyedén elkészítheti a nyersterméket. Így már készen áll az érlelésre.

Íz intenzitás.
A DXTasteReg®-nek köszönhetően Ön dönthet az érleléssel születő ízek intenzitásáról. Az idő, a hőmérséklet, a páratartalom és a megfelelő légáramlás azok a paraméterek, melyek befolyásolják és meghatározzák a végeredmény ízeit. Öntől függ. A DXTasteReg® technológiának köszönhetően három ízkategória közül választhat: „alap”, „intenzív” és „intenzív +”

Válassza ki az Önszámára megfelelő érlelő programot! Intelligens érlelő program a korlátlan lehetőségekhez. Egyszerűen indítsa el a megfelelő érlelő programot, a DRY AGER-en. Legyen szó marha, sertés vagy vadhúsról, szárnyasról, sonkáról, kolbászról, halról, sajtról, borról, fűszernövényekről vagy tésztáról. Még speciális esetekre is megfelelő programot. Ilyen lehet a vákuumcsomagolt hús érlelés, gyümölcs szárítás, demomód vagy az készülék előtisztítása, mindez egyetlen gombnyomással.

Összetett szárazérlelési folyamatok is indíthatóak, melyeket beavatkozás nélkül végig visz a készülék. Ilyen például az érlelt szalámik és húskészítmények esete, ahol a hosszú idő alatt a hagyományos érlelésnél előforduló értékek szerint halad a program. A tökéletes eredmény csak egy gombnyomásra van.

Az ön feladata a legnehezebb. Várnia kell.
Ez ugyan a legnehezebb rész. De azzal a bizonyossággal várakozhat, hogy az eredmény tökéletes lesz.
A SmartAging technológia segítségével minden automatikusan működik. A profik által fejlesztett kifinomult érlelési programoknak köszönhetően nem kell folyamatosan aggódnia az aktuális érési szint és annak paraméterei miatt.

Garantáltan tökéletes. Mindig.
Kezében a lehetőség olyan érlelt termékek készítéséhez, melyek soha korábban nem tudott volna megoildani. Érlejen kíválódra steaknek való marhahúst vagy vágjon bele egy igazi érlet szalámi és kolbász készítésébe. Utánozhatatlan intenzív aromák és az ínyenceket is meglepő állagokat fog tapasztalni.Soha nem volt ilyen egyszerű és biztonságos az érlelés. Csak egyetlen gombnyomásra van szükség a legjobb eredmény eléréséhez.
A valódi kulináris élvezetek eléréséhez A Dry Aging bibliában számtalan receptet talál. Készen áll a SmartAging®-re?

A száraz érlelés bibliája.
Több mint Tízparancsolat a tökéletes eredményért. A Dry Aging Bibliával könnyedén válhat profivá és még kreatívabbá teszi a profikat. A több mint 300 oldalas könyvből mindent megtudhat az élelmiszerek száraz érleléséről.

Ez az új és esszenciális tudásanyag a szárazérlelésről…
Átfogó információk, vegytiszta tudásanyag, egyszerű instrukciók és meglepő inspirációk összessége a szárazérlelés elméletétől a gyakorlatig. A legfontosabb, hogy a könyv lépésről lépésre végig vezeti Önt a teljes érlelési folyamaton. A megfelelő hús vagy más élelmiszer kiválasztásától a nyerstermék ideális elkészítésén vagy előállításán át, a megfelelő eszközök és megfelelő érlelési program használatától egészen az elkészítésig.  

A Dry Aging Biblia minden Dry Ager érlelőszekrény tulajdonos számára ajánlott.

 

 

 

A marhahús érleléséről

 (Vén Csilla dolgozata)

 Az emberi szervezet sejtjeinek felépítéséhez, normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű illetve minőségű fehérjebevitel. Ennek hiányában a szervezet nem képes védekezésre a külső káros hatásokkal szemben, az immunrendszer meggyengül, fogékonnyá válik a különböző betegségekre. A hús az egyik legfontosabb teljes értékű, jól hasznosuló fehérjeforrásunk, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyek szükségesek a szervezet normális működéséhez.

 Magyarországon az elmúlt négy évtized során folyamatosan mérséklődött a húsfogyasztás, különösen a vörös húsoké. Ennek egyik oka a vörös húsok - gyakran elhangzó – negatív táplálkozás élettani megítélése, illetve az előző években Nyugat-Európán végigsöprő, az állatállományban fellépő tömeges megbetegedések, mint a száj- és körömfájás és a BSE megjelenése, melynek élelmiszerbiztonsági megítélése szerte Európában, így hazánkban is negatívan érintette a marhahúsfogyasztást.

 
Negatív hatással bír, hogy gasztronómiailag a marhahús elkészítése háziasszonyok számára komolyabb kihívást jelent a sertés - és baromfihúsokhoz képest, és időigényesebb is
A marhahús elkészítésénél a steak húsok sütési technikája - a magyar fogyasztók körében - hiányos, leggyakrabban pörköltféléket készítünk belőle. Marhahús esetében a porhanyósság az egyik legfontosabb, a fogyasztói megítélésben szerepet játszó minőségi tényez, amely nemcsak az állat korából adódik, hanem érettségi állapotából is. A fogyasztó sok esetben az állat korának tulajdonítja a hosszabb elkészítési időt, míg ez valójában többnyire a hús érettségi állapotától függ. Az érlelés a vágott testek lehűtéséhez szükséges időt meghaladó tárolást jelent, amely aprotoelitikus enzimhatás kiterjedését szolgálja. A marhahús porhanyósodása a vágás után bekövetkező rigor mortis feloldódásával indul meg, ez a folyamat akár több hétre is tehet. A folyamat nehezen kontrollálható, nagyban meghatározza, a szöveti összetétel, takarmányozás, fajta, valamint a vágás előtti és utáni hatások, a lehűtés sebessége is. Bár a hazai piacon egyre gyakrabban jelenik meg az érlelt marhahús, az érlelési technológiát a magyar gyakorlatban még nem igazán alkalmazzák.

 A régi marhavágási technológiában ismert eljárás volt, hogy a béltraktus eltávolítása után a testet függesztve érlelték környezeti hőmérsékleten (akár +20 -22 °C) 1-2 napig a gyorsabb érés érdekében. Ma az élelmiszerbiztonsági szabályok szigorúan szabályozzák a vágás utáni hűtési feltételeket és sem a háztartásokban, sem a gasztronómiai egységekben egyenlőre nem jellemző a hosszú idejű húsérlelés (hozzáértés, hely és hűtőkapacitás hiány).

 A hazai ínyencek között egyre inkább elterjed a steak sütés gyakorlata, nyáron a kerti grillezések különleges fogásaként szerepel a steak, és az utóbbi időben a hazai piacon is keresetté vált az érlelt, porhanyós marhahús, az import (argentin, ír), érlelt marhahúsrészek már megtalálhatók, azonban a magas piaci ár korlátozza e húsféleség gyors elterjedését. A külföldi érlelési gyakorlat alapján megkülönböztetünk száraz és nedves érlelési eljárást. A száraz eljárás során a féltestek illetve darabok csomagolás nélkül, függesztve kerülnek érlelésre.