A jó sztékhez egy szelet jó hús kell.

De vajon mit takarnak az angol Ribeye vagy T-Bone kifejezések? A DRY AGER® csapata megismerteti a legnépszerűbb sztékhús vágásokkal és azok kedvező tulajdonságaival.

 

 


 

Brisket (szegy)
A hús minőségétől függően a szegy jó választás a pároláshoz vagy lassú tűzön történő grillezéshez. Az adag súlya 2-4 kg között mozog.

 

 

 


 
Chateaubriand – Double Sirloin (keresztfartő)
A Chateau darabot a kétrétegű marhafilé vastagabb végéből vágják. Zsírmentes és nem tartalmaz ínakat és kötőszövetet.
 

 

 

 

 

 

 

Chuck Roll – marhanyak szték (tarja)
A nyak és a borda közötti húsdarab. Ebből vágják ki a tarját. Elegendő zsírral kevert és porhanyós izomrostok jellemzik.
 

 

 

 

 

 

 Entrecote szték
A francia Entrecote a felső keresztfartő feletti rész és hasonlít az amerikai Ribeye-ra. A különbség a részletekben rejlik. Míg ezt a sztéket a Ribeye középső részéből vágják, a Ribeye szték a bordáról származik. Ez a szték úgynevezett Premium Cut (első osztályú marhahúsrész) és ennek megfelelően megtalálható minden színvonalas steakhouse menüjén.
 

 

 

 

 

Filet Mignon – fillet steak (bélszín hátsó része)
Ezt a darabot Tenderloin-nak is hívják. A mérlegen 250 - 300 grammot nyom és különösen finom.
 

 

 

 

 

 

 Flank Steak – hasi lebeny (hasaalja)
A Flank darabot a hasaaljából szeletelik és a hús sovány, ízletes jellege miatt kedvelt. Megfelelő sütéshez, grillezéshez, pörköltnek és gulyásnak.
 

 

 

 

 

Minute Steak
Az elnevezés egy vékony szelet gyorsan kisütött sztékre utal, amit általában a lapos hátszínből vagy a combból vágnak.
 

 

 

 

 

 

 

New York Strip (lapos hátszín, rövid karaj)
Ez az akár 2,5 cm vastag szték ideális a grillezéshez és Strip Steak-nek (szeletelt csontos hátszín a bélszín nélkül) is nevezik. A csontos hátszín középső részéből vágják. A sovány húst zsírréteg borítja és tartalmazhat bordacsontokat.
 

 

 

 

Porterhouse Steak
A Porterhouse a jellegzetes T-bone és bélszín részből áll, de a normál T-bone sztékhez képest a bélszín rész itt jóval nagyobb. Tömege elérheti az 1kg-ot és így elegendő egy kétszemélyes adaghoz.
 

 

 


 

Ribeye Steak
A Ribeye a marha bordájának gerinc felöli, húsos része, Ausztriában Rostbraten-nek (rostélyos) nevezik. Tökéletes választás hirtelen sütéshez. A húsdarab közepén szemnek tűnő izomrost foglal helyet. Finom zsírszerkezetének köszönhetően a Ribeye szték különösen szaftos és az íze rendkívül intenzív.

 


 

 

Sirloin – Hip (keresztfartő, spitzfartő)
Az Egyesült Államokban a Sirloin olyan sztékfajta, ami kitűnő roston sütéshez és pörkölthöz. Az elnevezés használata azonban figyelmet igényel: Angliában a kifejezés a Roast Beef Sirloin-ra utal.
 

 

 


Spider Steak
Ausztriában ezt a darabot Fledermaus-nak (denevér) is nevezik. A Spider Steak a sonkában a csípőcsonton bújik meg. Erősen márványozott, szaftos és finom szerkezetű. Angol elnevezése („pók” szték) a márványozottságára utal, mely hasonlít egy pókháló finom fonalaira.

 

 

 


 

 

Strip Loin Steak – Rumpsteak
A Strip Loin darabot a lapos hátszínből vágják. Németországban Rumpsteak, Lendenstück és Nierenstück néven ismerik. Tisztán látható zsírrétegétől a sült szaftos lesz.
 

 

 

 

 

T-Bone Steak
A T-bone steak hosszú múltra visszatekintő klasszikus szelet. A rövid karaj elülső részéből vágható ki és a nevét a benne lévő jellegzetes T alakú csontról kapta. Viszonylag vastag szelet, ezért időigényesebb az elkészítése.
 

 

 

 

 

 

Teres Major – Metzgerstück
A Teres Major-t németül Metzgerstück-nek (hentes darab) is hívják. Ez az izomrost a lapocka hátulján található. Hirtelen kisütve sztékként vagy szűzérmeként tálalják.
 

 

 

 

 

 

Tomahawk Steak
A Tomahawk Steak olyan, mint a Ribeye, de sokkal hosszabb csonttal. Meghökkentő alakja az Észak Amerikai őshonos lakosok baltájára hasonlít.

 

 

 

 


 
Tri Tip
Ezt a csípő és a combcsont között található, különösen szaftos húsdarabot régen a hentesek félretették a városi és vallási elöljárók számára. Ezért ezt a darabot Németországban Bürgermeister- és Pastorenstück néven is ismerik.

 

 

 

 

Steak sütés kellékeit és kiegészítők széles választékát találja ide kattintva

Charolais Marhahús Házhozszállítással

 Kiváló minőségű Charolias marhahúsok Kecskemétről az NPK Charolais Kft.-től rendelhetők.: http://npkbeef.com/